Ammattijärjestäjien neuvo: Karsi ja järjestä - saat sujuvamman arjen
Kuuntelin viikonloppuna Suomen Ammattijärjestäjien loistavaa webinaaria teemalla “Kuinka paljon on tarpeeksi?” Iltapäivän aikana pureuduttiin tavarapaljouden hallinnan, karsimisen ja järjestämisen kysymyksiin monesta eri kulmasta.
Itseäni kiinnostivat erityisesti vaatteet (kuinkas muuten!) sekä lapsiperheen järjestysvinkit liittyen esimerkiksi siihen, miten lapsille voisi opettaa tavarataitoja ja miten lastenhuoneiden järjestystä voisi ylläpitää (tässä on oma lehmä ojassa meidän perheen alakouluikäisten kanssa). Alla webinaarista poimimiani helmiä liittyen vaatteiden järjestämiseen ja karsimiseen.
Miksi aloittaisin kodin järjestämisen vaatteista?
“Vaatteet ovat hyvä paikka aloittaa kodin järjestäminen”, toteaa Suomen ainoa Konmari-konsultti Jarna Papinniemi. Islannissa asuva, Suomen Ammattijärjestäjiin kuuluva Virpi Jokinen on samaa mieltä. Naiset toteavat, että tähän on monia syitä, esimerkiksi:
- Vaatehuolto vie hirvittävästi aikaa.
- Vaatteita unohtuu helposti kaappien perukoille, jos ne eivät ole aktiivisessa käytössä.
- Vaatekaapeissa on usein historian kerrostumia. Ne muodostavat aktiivisten ja passiivisten vaatteiden “vuosikymmenten cocktailin”.
- Vaatteet saattavat olla helpompi kategoria aloittaa karsiminen kuin esim. tunteita ja muistoja herättävät valokuvat tai matkamuistot, vaikka vaatekaapissakin on usein “muistovaatteita”.
Ammattijärjestäjien 5 vinkkiä vaatteiden järjestämiseen
- Kaikkea järjestämistä tehdään siitä syystä, että tulee parempi olo. Vaatekaapillakin kannattaa kysyä itseltään: “Mitkä vaatteet palvelevat minua nyt, tässä hetkessä ja elämäntilanteessa? Missä vaatteissa viihdyn?”
- Jos sinun on vaikea löytää vaatekaapistasi punaista lankaa, kokeile tätä: Anna itsellesi minuutti aikaa (käytä ajastinta!) ja valitse 3 vaatetta, joista pidät todella paljon. Laita ne roikkumaan henkariin esille. Kun katsot niitä rauhassa, alkaa erottua visio, mitkä ovat ne asiat mistä sinä itse pidät. Joillekin se voi olla mukavuus, toiselle värit, kolmannelle jokin muu. Sinä itse tunnet oman makusi parhaiten.
Oma lisäykseni: Tämä on hyvin lähellä kapselipukeutumisessa käytettävää vaatekaapin kulmakivien löytämisen harjoitusta.
- Muistot kuuluvat muualle kuin vaatekaappiin. Kun jyvät ovat erottuneet akanoista, pohditaan, missä voisi olla säilytettävien muistovaatteiden paikka. Tässä digitaalisessa ajassa on myös se loistava mahdollisuus, että jos raaskii kiikuttaa muistovaatteita kierrätykseen, niistä voi sitä ennen ottaa helposti valokuvat muistoksi.
- Jos sinulla on liikaa tavaraa (esimerkiksi vaatteita), aloita järjestäminen aina määrästä. Ja vieläpä positiivisen kautta; kysy itseltäsi, mitä haluat pitää. Näin erottuu se, mitkä voi karsia. Kun turha on karsittu pois, on paljon helpompi pohtia säilytettäville sopivat säilytysratkaisut. Muutoin hallinta saattaa pettää.
- Tähän herättelevään ajatukseen on hyvä lopettaa: “Vaatteet ovat meidän palveluksessamme, minä en palvele vaatteitani.” Ihannetilanteessa kun avaat vaatekaapin, siellä olevat vaatteet oikein kilpailevat huomiostasi ja sanovat: “Mä oon valmis! Sovin sulle, teen päivästäsi paremman!”
Oma lisäykseni: Ja oikein koostetussa kapselivaatekaapissa tiedät tämän olevan totta.
Edellä olevat vinkit on poimittu Jarna Papinniemen ja Virpi Jokisen Vaatteet-puheenvuorosta Kuinka paljon on tarpeeksi? -tapahtumasta 6.2.2021.
Tästä pääset Suomen Ammattijärjestäjät ry:n “Kuinka paljon on tarpeeksi?” -tapahtumasivuille, minne tapahtuman tallenteet tulevat.
P.s. Kun kuuntelin lauantaina tätä tapahtumaa läppäriltä, kuunteli myös 7-vuotias tyttäreni sitä sivukorvalla vieressäni leikkiessään. Teema järjestelyn hyödyistä lapsiperheissä herätti ilmeisesti hänet tarkastelemaan omaa huonettaan kriittisesti, sillä tapahtuman loppumetreillä hän tuli kuiskaamaan, että alkaa siivota huonettaan :) Tyytyväisenä äitinä myhäilin, että fiksu tyttö - ottaa heti ammattilaisten vinkit käyttöön.
Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!
Tilaa tästä