Kuulutko niihin, joiden mielestä musta väri hoikentaa, on aina tyylikäs ja helposti yhdisteltävä? Suomalaiset käyttävät paljon mustia vaatteita juuri näihin väitteisiin nojaten. Mutta itse asiassa värianalyysissa musta löytyy vain Talven väripaletista. Ja näitä kontrastisia, ihonsävyltään kylmiä ja "lumikkimaisia" tyyppejä suomalaisissa on vain noin 12%. Niille lopuille noin 88 prosentille sopii parhaaksi neutraaliksi sävyksi jokin muu kuin musta.
Jos olet värivuodenajaltasi muu kuin Talvi, musta näyttää ihoasi vasten turhan kontrastiselta ja korostaa esimerkiksi tummia silmänalusia ja juonteita. Ilmeestä saa paljon freesimmän, jos vaihdatkin kasvojen läheltä mustan esimerkiksi johonkin harmaan, ruskean tai sinisen sävyyn. Tässä esimerkkejä eri värivuodenajoille.
Jos olet Kevät, sinulle sopivat lämpimät, vaaleat ja kirkkaat värisävyt, kuten kamelinruskea, toffee tai kulta.
Jos olet Kesä, sinun kannattaa suosia kylmiä, vaaleita ja murrettuja sävyjä, esimerkiksi harmaaseen taitettua laivastonsinistä, kaakaonruskeaa tai burgundinpunaista.
Jos olet Syksy, piirteesi pääsevät parhaiten esille lämpimissä, syvissä ja murretuissa sävyissä, kuten vahva kahvinruskea, terrakotta tai petroolinsininen.
Siinä missä tummia neutraaleja värejä kannattaa katsoa laajemmin, myös valkoisessa on laaja kirjo erilaisia sävyjä.
Talvelle sopii kirkas ja kylmä puhtaanvalkoinen. Keväälle taas aivan toinen ääripää, lämmin kermanvalkoinen, joka korostaa Kevät-ihon kullanhohtoista sävyä. Tähän väliin jäävät murrettuja sävyjä käyttävät Kesä ja Syksy. Kesän paras valkoinen on Talven valkea murrettuna hippusella harmaata, jolloin saadaan ns. pehmeänvalkoinen. Syksyn valkoisen sävy puolestaan on lämmin osterinvalkoinen/luonnonvalkoinen.
Jos hoksasit, että musta ei ehkä olekaan sinulle paras sävy, vaikka sitä löytyy läjäpäin vaatekaapista, ei kuitenkaan ole syytä huoleen! Mustan mekon kontrastia voi pehmentää esimerkiksi parasta valkoisen sävyäsi olevalla neuletakilla tai näyttävillä koruilla. Mustan takin kanssa taas voi kietaista kaulahuivin, johon on poimittu sävyt omasta värikartastasi. Näillä kikoilla tuot sinulle sopivampaa valoa lähelle kasvoja, ja ilmeesi kirkastuu.
Oman värivuodenajan selvittämiseen on niin nettitestejä kuin kirjojakin. Näissä on ideana silmien, hiusten ja vaikkapa ihon läpi kuultavien verisuonten värin perusteella päätellä, sopivatko sinulle parhaiten kylmät vai lämpimät, syvät vai vaaleat ja kirkkaat vai murretut värisävyt. Ennen kuin olin opiskellut värianalyysin tekemistä tai itse käynyt värianalyysissa, olin analysoinut itseni värianalyysikirjan perusteella. Ja värianalyysissa selvisi, että väärin. Tämä siitäkin huolimatta, että olin ala-asteikäisestä lähtien harrastanut maalaamista, joten voisi kuvitella, että värisilmäni oli melko harjaantunut.
Jos siis haluat saada varmuuden värivuodenaikaasi, en voi suositella näitä edellä mainittuja vippaskonsteja tai muitakaan pikatestejä. Oikein ja perusteellisesti laadukkailla huiveilla tehty värianalyysi maksaa itsensä takaisin, kun osaat jatkossa välttää vaatekaupoilla ne hutihankinnat, jotka saavat kasvosi esimerkiksi kalpean, väsyneen tai kirjavan näköisiksi. Tai tiedät silmälasiostoksilla, mitkä kehysvaihtoehdot voi heti tiputtaa pois. Tai millainen huulipunan ja luomivärin sävy todella kruunaa juhlalookisi.
Värianalyysissa tavoitteenani on aina, että myös asiakas näkee kasvoillaan muutokset, joita eri sävyiset huivit saavat aikaan. Siksi kerron analyysin aikana havainnoistani avoimesti ja olen saanut siitä paljon kiitosta. Minulle ei riitä se, että asiakas saa tietää värivuodenaikansa ja siihen sopivan värikartan, vaan haluan, että hän osaa oikeasti soveltaa oppimaansa tietoa erilaisissa tilanteissa omalla vaatekaapilla sekä tulevissa hankinnoissa.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.