Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Kapselipukeutumisen sudenkuopat

Kapselipukeutumisella tarkoitetaan metodia, jolla luodaan ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka vaatekappaleet sopivat toisiinsa. Näin poistetaan valinnan vaikeus ja selätetään jokapäiväiset pukeutumisongelmat. Kapselipukeutuminen sopii monenlaisille ihmisille ja erilaisiin vaatesäilytysratkaisuihin, mutta on hyvä olla tietoinen muutamista asioista, jotta tiesi kapselipukeutujana ei tyssää heti alkuunsa.

Jos lähdet toteuttamaan kapselipukeutumista omin päin, saatat törmätä tällaisiin sudenkuoppiin.

1. Kapselissa on liikaa värejä

Kapselit kootaan elämän aktiviteettien ympärille. Otetaan tässä esimerkiksi työvaatekapseli, jossa on noin 30 vaatetta. Jos kapselissasi on vaikkapa kymmentä eri väriä, voi olla hankala löytää sopivia asuyhdistelmiä kapselin sisältä, vaikka jokainen vaate mieluisa olisikin.

Luota mieluummin muutamaan neutraaliin väriin ja pariin-kolmeen korostusväriin, joiden varaan koostat kapselin. Myös useampi sävy tietystä väristä tekee kapselista harmonisemman, esimerkiksi liukuma vaaleansinisestä syvään tummansiniseen. 

Vaikka kapselissasi olisi kerrallaan vähemmän värejä, ei sinun tarvitse luopua muistakaan väreistä lopullisesti. Vuodenajan vaihtuessa valitset taas kapseliin tulevien kolmen kuukauden suosikkivärisi reservivaatteista. Ja toki kapselipuvustossasi on muitakin kapseleita kuin työvaatteet; koti- tai harrastusvaatteesi voivat olla eri värimaailmaa.

Jos haluat selvittää sinulle parhaiten sopivat värisävyt ja luoda harmonisen puvuston omassa värivuodenajassasi, tervetuloa värianalyysiin.

2. Kuoseja ylä- ja alaosissa

Myös liiallinen kuosien määrä voi rajoittaa kapselin osien yhteensopivuutta. Sen sijaan että kuoseja olisi sekä ylä- että alaosissa, kannattaa mieluummin pitää ohjenuorana, että leikittelet kuoseilla vain ylä- tai alaosissa.

Yleensä helpompi on yläosien kuosillisuus, sillä etenkin housuissa yksivärisyyttä on enemmän tarjolla. Kun valitset esimerkiksi kuosillisen jakun niin, että sinulla on sen sävyihin sopivia puseroita ja erilaisia alaosia, löydät helposti monta erilaista asuyhdistelmää jakullesi.

3. Ristiriita elämäntyylin kanssa

Kuten Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssilla opetetaan, kapselipukeutuminen lähtee aina liikkeelle oman tyylin ja elämäntyylin tunnistamisesta. Jos et ole pysähtynyt pohtimaan elämäsi aktiviteetteja sekä tapaa jolla haluat pukeutua niihin, saatat lähteä kasaamaan kapselia ns. ihanneminälle.

Valitettavasti mainoksilla on taipumus ohjata tällaiseen "ihanneminä-ajatteluun". Vastalääke on, että pysähtyy aidosti sen äärelle, miten itse tykkää pukeutua elämänsä eri tilanteisiin. Kotiäidin vaatekaappi on usein erilainen kuin sinkun uraohjuksen. 

4. Liikaa vaatteita

Vaikka suomalaisessa kapselipukeutumisen metodissa ei anneta vaatekappaleiden määrälle yhtä tarkkoja sääntöjä kuin esimerkiksi Project333-minimalismihaasteessa, kannattaa muistaa, että vähemmän on usein enemmän. Jos kapselissa (eli yhteen elämäsi aktiviteettiin koostetussa puvustossasi) on reilusti yli 30 vaatetta, kannattaa osa vaatteista siirtää reserviin odottamaan seuraavaa vuodenaikaa. 

Rajatumman valikoiman on tarkoitus helpottaa valintaa. Keskity määrän sijaan mieluummin kapselin punaisen langan kirkastamiseen ja tunnistamaan kapselin kulmakivet, joihin löydät helposti useita erilaisia asuyhdistelmiä. 

5. Liian vähän vaatteita

Vaikka runsaus on useammalle ongelma kuin vaatteiden liian pieni määrä, löytyy myös hyvin minimalistisia tyyppejä, jotka ovat karsineet kaapistaan pois kaiken turhan. Älä ymmärrä väärin; tietenkään kaapissa ei kannata roikottaa sellaista, jota ei käytä. 

Minimalistisissa kapseleissa erityisen tärkeää on, että lähes kaikki sopii yhteen kaiken kanssa. Lisäksi korostuu pyykkäystiheyden merkitys. Jos peset pyykkiä kerran viikossa, tarvitset huomattavasti enemmän vaatteita kuin silloin, jos pyykkikone laulaa päivittäin. 

Kun olet koostanut minimalistisen kapselisi, saatat huomata, että muutaman täsmähankinnan tekemällä saisit garderobistasi vielä enemmän irti. Pohdi tällöin tarkkaan, mikä väri, malli ja materiaali toimisi hyvin yhteen mahdollisimman monen vaatteesi kanssa.

6. Ei mahdollisuutta kerrospukeutumiseen

Suomessa on neljä upeaa vuodenaikaa, mutta ne asettavat myös omat haasteensa pukeutumiselle. Esimerkiksi kevätkapseli on tyypillisesti käytössä maaliskuun alusta toukokuun loppuun - lumesta ja pakkasesta kesäkeleihin. Kerrospukeutuminen on paras ratkaisu säiden ja lämpötilojen vaihteluun.

Kerrospukeutumisen kannalta on hankalaa, jos mekkojen hihat ovat niin leveät, ettei päälle voi pukea neuletakkia tai jakkua. Tai jos neule on niin paksu, ettei sen päälle mahdu kyseisessä vuodenajassa käytössä olevaa takkia. Koostaessasi kapselisi asuyhdistelmiä voit kysyä itseltäsi: "Mitä laittaisin tähän päälle, jos olisi viileämpää?" Myös kesäkapseliin kannattaa valita muutama vaate, jotka voi vetäistä päälle viileinä iltoina ja sadepäivinä.

Toivottavasti sait tästä tekstistä uusia ajatuksia kapselipukeutumiseen. Tiesithän, että voit ladata ilmaisen Kapselipukeutumisen minioppaan tästä?

 

 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.